Heinrich Meincke, handelschef og hans søster Catharina Meincke, bestilte en brig ved navn Trondhjems Prøve i 1798. I 1805 blev båden lastet med tørfisk, skinker, oste og hvad der ellers blev anset for at have interesse i Batavia i Indonisen. Om bord var en last med fem fade norsk norsk aqua vita. Kaptajnen undlod at sælge sin spirituslast. Drikskikke og smag var forskellige i Batavia, med rom og arak destilleret fra kokosmælk som hoveddrikkevarer. Hjem igen i Trondheim i december 1807 blev tøndepindene ekstrheret, og varerne blev udtaget igen. De ændrede forhold inde i egetræsfadene havde haft en markant indvirkning på ånden ? dermed blev princhippet bag Linie akvavit fastlagt. I 1821 grundlagde Jørgen B. Lysholm et destilleri på Lysholms Minde, nær Trondheim. Værkerne blev senere flyttet til byen. I slutningen af 1830erne blev den direkte eksport af tørret torsk startet til Rio de Janiero og andre sydamerikanske markeder. Akvavitpartier opbevaret på egetræsfade blev regelmæssigt stuvet ombord. Lysholm Linie blev hurtigt virksomhedens førende produkt og bestseller.