Historien om Snaps - Akvavit - Aquavit - Brændevin - Brännvin
Aqua Vita = Livets vand
Brændevin omtales for første gang 1469, som en drikkevare i de nordiske lande. Inden da havde spiritus været brugt til bl.a. fremstilling af krudt og som medicin blandt datidens adelige. I 1621 lagde Kong Christian den 3. indfører skat på brændevin. De fleste husholdninger i Danmark kan dog brænde deres egen, så det gør de. Men i 1689 bliver hjemmebrænding forbudt.
Skandinavien er en stor region. Du troede virkelig, at det ville være svært for et så stort område at blive enige om en samlende drink. Men akvavit kan findes i Nordtyskland til Finlands fjerneste strækninger. Der er noget særligt ved denne århundrede gamle nordiske ånd. Akvavit siges at blive opdaget af en spansk alkymist til helbredelse og angiveligt hjulpet sygdom og alderdom, tilbage i 1300-tallet. I 1400-tallet blev akvavit ironisk nok betragtet som en kur med alkoholisme, menes i dag at hjæple med at fordøje rig mad, nemlig traditionel nordisk mad som syltet sild, røget fisk, stærk ost, fedt svinekød og oksekød.
Aquavit er en neutral klar spiritus destilleret fra korn eller kartoffel, akvavit er oftes smagt med karve som det dominerende krydderier som dild, fennikel, korinader, citrus og anis. Aquavit smag bestemmes af lokale præferencer og retter. Dansk akvavit læner sig tungere på dild, koriander og karve. Svenske akvavitter indeholder mere anis og fennikel. Men i Norge har en tradition for modning i sherry egetræsfade, der giver akvavitten en gylden farve og fuld kropskarakter med stjerf af vanilje.
Akvavit får sin karakteristske smag fra krydderier og urter, og den dominerende smag skal (ifølge EU) komme fra et destillat af karve og/eller dildfrø. Den indenholder typisk 40% alkohol i volumen. EU har fastsat et minimum på 37,5% ABV (Alcohol by volume) for, at akvavit kan navngives som akvavit. I USA bruger de "proof" til at måle alkohol procenten på, det stammer fra England og svarer til 1.821 x EU alkohol procenten. I dag bruges ABV over det meste af verden.
Aquavit nydes året rundt i Skandianvien, det er især udbredt under særlige lejligheder, helligdage og jul. I Norge er 17. maj grundlovsdag, i Sverige ved midsommer fest, i Danmark til frokost med venner, er de store snapse dage. Da de nød akvavit, begyndte folk at synge og digte akvavitsange. Der er i øjeblikket 200 drikkessange dedikeret til akvavit indspillet på Historical Museum of Wine & Spiritus i Stockholm.