Historien bag Aalborg Snaps.
Tilbage til Kong Christian de 3. i 1621, han indførte skat på brændevin. Senere i 1838 kommer en ung polak ved navn Isidor Henius til Danmark for at arbejde hos sin onkel i Århus. Isidor er bare 17 år gammel, men han har allerede en vis erfaring med brændevin, da han har stået i lære som "brænder" i Tyskland. Isidor Henius regnes for at være grundlæggeren af moderne spritfabrikation i Danmark. Han startede som 25-årig Aalborg privilegerede Sirup- & Spritfabrik, som udviklede sig til at blive landets største brænderi. Heinus stiftede senere De Danske Spritfabrikker sammen med C.A. Olesen og C.F. Tietgen. I 1846 åbner Isidor Henius sin nye butik i Urbansgade i Aalborg på det sted, hvor monumentet Cimbertyren står i dag. Det er året hvor Aalborg Taffel Akvavit kommer for første gang i handelen.
I 1863 hvor Harald Jensen lancere Harald Jensen Taffel Aqauvit og Harald Jensen Export Aquavit. Harald Jensen var bidt af malerkunsten, men forlod Kunstakadamiet (som 2. bedste elev) for at overtage sin fars brænderi i Aalborg. I 1883 solgte han brænderiet til De Danske Spritfabrikker, som bevarede Harald Jensen Akvavit som lokalt mærke. Harald Jensen satte livet igennem sit præg på det politiske og kunstneriske miljø i Aalborg, og hans hjem var samligssted for kunstnere fra hele Norden.
I 1864 under slaget ved Dybbøl glemmer de danske og preussiske soldater fjendtlighederne et øjeblik for at skåle i akvavit. I 1881 bliver logoet som Aalborg Snaps er kendt for til verden, den røde baggrund med det hvide kryds. Det sker da flere hundrede små lokale brænderier fra hele Danmark samles under navnet De Danske Spritfabrikker, hvor Isidor Henous er direktør. Han får produktionen sat i system og kvaliteten får et mærkbart løft.
En flaske Aalborg Taffel koster 30 øre i 1881.
C.A. Olesen var uddannet farmaceut, men lærte kunsten af "brænde" hos Isidor Heinus i Aalborg, hvor han endte som underdirektør. I 1878 forlod han stillingen for at blive medejer af et brænderi i Roskilde. Han indledte senere tæt samarbejde med C.F. Tietgen med det fælles mål at eksportere brændevin til de vinproducerende lande. Begge var medstiftere af De Danske Spritfabrikker, som senere opkøbte en række lokale brænderier i Danmark. I 1883 lavede Nordjyske bønder "Bærmeaftagerforeningen". Bærme er en rest, der bliver tilbage, når man producerer finsprit. Den er nærende for køer og afhentes hver morgen på fabrikken af lokale bønder. I 1884 køber De danske Spritfabrikker Harald Jensen og Anthon Brøndums brænderi.
C.F. Tietgen var en af sin tids mest driftige handelsmænd og bl.a. initiativtager til Det Store Nordiske Telegrafselskab, De Danske Sukkerfabrikker og Tuburg Bryggerierne. Han var også stærkt engageret i Det Forenede Dampskibsselskab som sejlede på Middelhavet og som muliggjorde eksport af dansk brændevin til bl.a. Frankrig og Italien.
Aalborg Snaps lancere i 1913 den første akvavit, som er lagret på fade. Den får navnet Aalborg Export Akvavit. Regeringen i 1917 ville bekæmpe alkoholisme ved at indføre "maksimalpris" på spiritus. En flaske Aalborg Taffel akvavit stiger fra 90 øre til 12.40 kr. Og det virker efter hensigten, det gennemsnitlige forbrug pr indbygger falder fra 15 til 2 flasker om året.
Digteren Hans Hartvig Seedorff forærer rettighederne til digtet "Ren som en jomfru..." i 1921 til De Danske Spritfabrikker. Det lyder sådan her:
Ren som en Jomfru og stærk som en Bejler,
hed som det Hjerte, der hammer mod dit,
kølig som Kilden, der Vårhimlen spejler,
sådan, min ven er en Dansk aquavit.
Statsministeren i 1939 var Stauning og han indvier DDSFs nye fabrik, som ligger helt ned til Limfjorden i Aalborg. Grunden er piloteret med 5000 granstammer, hentet fra Rold Skov. Fabrikken tager helt nye produktionsmetoder i brug og bliver et symbol på Danmarks industrielle foretagensomhed. Bygningerne som i dag høre under Slots- & Kulturstyrelsens beskyttelse som en vigtig brik i dansk industrihistorie.
Prisen på en flaske Aalborg taffel Akvavit er 8,85 kr i 1931.
Monumentet Cimbertyren bliver rejst i 1937 og lavet af billedhugger A.J. Bundgaaard, på Urbansgade i Aalborg, hvor Isidor oprindelige fabrik lå. 1946 lanceres Aalborg Jubilæums Akvavit for at markere Aalborg Taffel Akvavittens 100 års jubilæum. I 1981 fejrer De Danske Spritfabrikker jubilæum ved at lancere en special 100 års akvavit. Den bliver så populær, at den senere bliver til den eftertraktede "Jule Akvavit", der siden 1982 er kommet i handelen i december. Der bliver lavet specielle akvavitter i anledning af Aalborg bys 650 år jubilæum i 1991, Tivoli fylder 150 år i 1993 og en speciel udgave lanceres i et begrænset antal. Kulturministeriet gør i 2007, fabrikken i Aalborg til Nationalt Industriminde.